De Kleierkas - Nieuws: wethouder Alexander Vervoort
U bent hier: Home > Nieuws

Nieuws

wethouder Alexander Vervoort

6 februari 2021

Mijn hart gaat uit naar de medewerkers van Stichting De Kleierkas. Ik was bij hen op bezoek 'in' Blerick en Tegelen. Handige van digitaal bijeenkomen is dat je beide winkels tegelijk kunt bezoeken. Handig maar ik bezoek ze liever toch gewoon fysiek, zodat je kunt zien wat er gebeurt. Maar dat kan nu even niet.
Het werd evengoed een goed en gezellig bezoek waarbij ik niet alleen meer wilde weten maar deze mensen ook een hart onder riem stak en dankte voor hun inzet. #venlomienhert
Al 35 jaar kan iedereen in de winkels van De Kleierkas terecht voor goede kleding "met ervaring" voor een bescheiden prijsje. Het zijn niet alleen mensen met een kleine beurs maar ook veel (en steeds meer) mensen die er komen funshoppen, op zoek zijn naar iets speciaals ‘second hand’ of ‘vintage’. Ook dat kan er. Genoeg keuze in kleding, schoenen, jassen en tassen.
Alle kleding krijgt men gedoneerd. Soms vanwege een overlijden, meestal door het opruimen van de eigen kledingkast. Daar zit dan ook veel nieuwere kleding tussen. In de winkel komt enkel kleding dat nog prima in orde is. Kleding dat stuk of vuil is gaat naar de recycling.
Intussen puilt het magazijn uit omdat er kleding gebracht blijft worden maar dat niet verkocht kan worden. Want door de lockdown zijn ook deze winkels voorlopig niet meer open. Men blijft met veel kleding zitten, dat dan maar als dump naar het textielrecyclingbedrijf moet. Jammer.
Als het weer mag wil men snel weer open met bijvoorbeeld het VIP-shoppen waarbij mensen op een afgesproken tijd winkelen. Ook werkt men aan etalageverkoop waarbij (hand)tassen besteld en afgehaald kunnen worden.
Allemaal ideeën, nu door de gedwongen (corona)sluiting er geen omzet meer is.
Ondanks dat er geen inkoopkosten zijn en men financieel gezond was, ziet men door de sluiting het verlies toenemen. Ook op hun potje voor goede doelen wordt ingeteerd.
Want van de omzet gaat een flink deel naar goede doelen, donaties aan gezinnen in armoede zoals Stichting Steungezin.nl in Venlo het afgelopen jaar. Dat wordt nu helaas ook minder.
Misschien een idee voor de verschillende serviceclubs om ook eens met De Kleierkas in gesprek te gaan?
De Kleierkas draait volledig op vrijwilligers. Het is voor hen een “uitje om te komen werken”, werd me verteld. De oudste is 90 jaar en weet niet van ophouden. Ontzettend jammer dat al deze vrijwilligers nu gedwongen thuis moeten blijven nu de winkels niet open kunnen.
Via deze weg wil ik ook hen danken voor hun inzet en hoop ik dat ze na de lockdown weer met veel plezier en voldoening aan de slag kunnen.
Ik heb veel opgestoken van het virtuele bezoek en gesprek. Het doel van De Kleierkas is heel gericht met projecten meehelpen om armoede te bestrijden. Dat sluit perfect aan bij mijn ambitie en dat van de Gemeente Venlo.
Tof dat we elkaar weten te vinden.
Dank ook aan iedereen - en zeker de vrijwilligers - die dit mogelijk maken.
Onderlinge afspraken zijn gemaakt, zeker om ook eens fysiek op bezoek te komen in de winkels in Tegelen en Blerick.
Gaat u ook gerust eens een kijkje nemen daar, als het weer kan en mag. Kijk ook eens op http://www.kleierkas.nl/
In onze gemeente kennen we trouwens de Kledingbank en Kleierkas. Beide hebben hetzelfde doel maar een ander publiek. Bij de Kledingbank kun je kleding komen uitzoeken (met een verwijzing of indicatie), bij de Kleierkas is iedereen welkom en voor de prijzen hoef je zeker niet weg te blijven, want 3 euro voor een blouse of 5 euro voor een broek van goede kwaliteit.
Door kleding een tweede leven te geven spaar je niet alleen in je portemonnee maar is ook duurzamer.
#ArmoedeVenloUit #kledingtweedeleven #venlomienhert

Alexander Vervoort

Nieuwsarchief: